Login as accommodation owner

Voor Belgische eigenaren: Aangifte tweede huis Spanje - Belgische fiscus

Aangifte tweede huis Spanje Belgische fiscus

Indien u belastingplichtig bent in België en een tweede huis in Spanje heeft, dient u zowel in Spanje als in België deze woning aan te geven aan de fiscus. Via Modelo 210 doet u aangifte in Spanje en betaalt u de zogeheten no residenten belasting. Wat u precies aangeeft aan de Belgische belastingdienst hangt ervan af of u uw Spaanse huis verhuurt of niet.

U verhuurt uw Spaanse woning niet
Omdat België geen kadastraal inkomen kan toekennen aan uw woning in Spanje moet u in uw Belgische belastingaangifte de ‘huurwaarde’ van uw Spaanse huis opgeven. Dat zijn de huurinkomsten die u zou kunnen genieten van bijv. de verhuur van uw Spaans appartement. Letterlijk: “De huurwaarde is de gemiddelde jaarlijkse brutohuur die u, in geval van verhuring gedurende het belastbaar tijdperk, volgens de gebruiken van het land en de ligging van de goederen, had kunnen krijgen”. Dit is natuurlijk lastig te bepalen en aanleiding tot discussie. In een toelichtend schrijven wordt gesteld: “Naar analogie met de Spaanse wetgeving, wordt in België de brutohuurwaarde van een in Spanje gelegen onroerend goed geraamd op 2% van de kadastrale waarde (valor catastral)”. Dit bedrag zal veelal veel lager uitkomen dan een realistisch vastgestelde gemiddelde jaarlijkse brutohuur, maar de valor catastral is in elk geval op papier aan te tonen.
U mag de in Spanje betaalde belasting in mindering brengen.

U verhuurt uw Spaanse woning
Verhuurt u het pand, dan moet u de ontvangen huurinkomsten aangeven, verminderd met de in Spanje betaalde belastingen. U mag ook nog een forfaitair bedrag in mindering brengen voor onderhoud en herstellingen. Dit bedraagt 40 % voor een gebouw en 10% voor een grond. Het is niet omdat u in het buitenland al belastingen betaald hebt op uw woning, dat u de woning niet zou moeten aangeven aan de Belgische fiscus. De huurwaarde van uw Spaanse huis wordt meegeteld om de belastingvoet te bepalen op uw andere inkomsten. Die kunnen daardoor terecht komen in een hogere belastingschijf.

Bron: http://vivagestoria.com/aangifte-tweede-huis-spanje-belgis…/

Heb je goede tips voor een blog, zelf een verhaal met betrekking tot Spanje? Stuur maar door; wie weet staat jouw verhaal hier dan. 

P.s.: Op dit moment wordt door UwBoeking.com hard gewerkt aan verbetering van deze blogpagina. 
Binnenkort kunt u ook hier uw reactie achterlaten en zoeken naar de voor u relevante artikelen.
Tot die tijd moeten we u voor het achterlaten van uw reactie even verwijzen naar onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/VVVSpanje.nl/
Excuses voor dit ongemak.

 


Archief


TOP 10 MOOISTE STRANDEN VAN SPANJE
31-05-2018


Huizenprijzen Spanje dalen door Brexit?
16-12-2016


Nicla TV is gestart!
11-12-2016


Tweede huis Spanje – 3 gevolgen voor uw belastingaangifte in Box 3
04-12-2016


Krijg jij geld terug?
26-11-2016


Belasting verhuur Spaanse woning
26-11-2016


Spaans koopcontract – wat moet erin staan?
15-11-2016


Nieuwbouw in Spanje - Waar moet je op letten?
15-11-2016


Aangifte Box 3 – waarde 2e woning Spanje
09-11-2016


Voor Belgische eigenaren: Aangifte tweede huis Spanje - Belgische fiscus
08-11-2016


Galicië-de beste en goedkoopste gastronomie ter wereld
05-11-2016


Nieuwbouw - hypotheek Spanje
03-11-2016


Costa Blanca in de jaren 60
03-11-2016


Spanje - algemeen
28-10-2016